GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Био Еволюция / Вулканичните изригвания намаляват потока на най-го...

Любопитно

Био Еволюция

Био Еволюция

Вулканичните изригвания намаляват потока на най-големите реки в света

Вулканичните изригвания намаляват потока на най-големите реки в света

По време на вулканично изригване изхвърлената пепел остава в атмосферата понякога за години, блокирайки слънчевата светлина. Това охлажда атмосферата и често води до намаляване на количеството на валежите, което означава и снижаване на потока на реките.

Главният автор на проучването д-р Карли Айлс обяснява, че и преди се е знаело, че вулканичните изригвания влияят на количеството валежи, но никога не е било ясно до каква степен това промени и потока на реките. Воденото от него проучване анализира годишния валеж покрай 50 реки по света и използва компютърни модели, за да разгледа промените, съвпадащи с вулканични изригвания.

Крайният ефект е различен според региона, открива проучването – в тропически региони изригванията са последвани от 1-2 години намалени речни потоци. Предполага се, че Амазонка и Нил спадат с около 10% след вулканично изригване. От друга страна, потокът се увеличава в някои по-сухи, субтропични региони, заради променените атмосферни модели.

Реките предоставят питейна вода на милиони хора – около 20 милиона души разчитат на Амазонка за водата, а на Нил дори повече. Бъдещи изригвания могат да имат значителен глобален ефект от гледна точка на достъпа до вода. Затова и учените спорят против геоинженерството, което предлага да се имитира възможността на вулканите да връщат част от слънчевата енергия обратно в Космоса. Идеята на това е, че ще се достигне до уравновесен глобален климат, инжектирайки небето със серен диоксид. Но това, казва проучването, ще доведе до същите пагубни ефекти, както изригванията. 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане