GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Био Еволюция / Влюбени птички ...

Любопитно

Био Еволюция

Био Еволюция

Влюбени птички

Влюбени птички

Успешните връзки при птиците, както и при хората, не зависят само от това кой е най-силен, най-красив или в най-добро физическо състояние, а вместо това разчитат на съвместимост и привличане към другия.

Малика Иле и колегите й от Института по орнитология Макс Планк пишат, че един вид врабчоподобни си избират партньор според поведенческа съвместимост и не понасят да бъдат „принуждавани” да бъдат във връзка тип уговорен брак между мъж и жена. В направеното проучване Иле и нейните съавтори са направили сесия за бързи срещи за малките птици, в която позволили на 20 женски свободно да изберат от 20 мъжки. Когато птиците се разпределили, половината били пуснати в нещо като медец месец, докато останалите двойки били разделени, за да направят нови двойки.

Когато и двете групи били оставени след това, учените забелязали, че двойките, които са се събрали сами, постигнали 37% по-голям репродуктивен успех, сравнени с другите. Освен това, при разделените двойки по-голям брой яйца са били заровени или изгубени и много повече от излюпените не живели много след раждането си.

Колкото до щастливо влюбените – учените не могат съвсем точно да обяснят избора на партньор. Както хората, така и птиците имат различни вкусове и избират партньори по критерии, които стимулират индивидите, но не са особено явни за наблюдаващите. Резултатите от това проучване съвпадат с резултати на някои предишни, направени по темата за връзки, изградени на база любов и привличане, контрастиращи с уговорени бракове, но при хората.

Това проучване води до заключението, че странностите на привличането и любовта по някакъв начин са фактор в еволюцията на родословията. Тя най-вероятно изисква някакви специфики, необходими за правилното отглеждане на следващото поколение - както при птиците, така и при хората.  


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане