GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Висящи градини у дома...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Висящи градини у дома

Висящи градини у дома

Отглеждането на миниатюрни еко системи, познати като висящи градини, е последният тренд в градинарството и декорацията на дома. То позволява растенията да се развиват в топки от почва, които се задържат цели и не се разпадат благодарение на мъх и система от нишки, които ги свързват. Вдъхновено е от японската традиция кокедама, но прави една стъпка напред, като изпраща малките зелени светове във въздуха.

Висящите градини са впечатляващ интериор или украшение за външната стена на дома, особено когато нишките имат различна дължина и задържат градините на различни нива.

Един от известните модерни градинари, които специализират в отглеждане на висящи градини, е Федор Ван дер Валк, който ги открива почти по погрешка. Той искал да добави бонзай растения в новия си видео проект и тъй като предпочитал открити пространства, създал триизмерна "паяжина", покрита с мъх и трева. Така била създадена концепцията за висящите растения. "Разбрах, че е много просто и красиво да спуснеш растенията да висят от тавана с помощта на няколко нишки и напълно неограничени от саксии и съдове. Така започна проектът "Висящи градини" - казва Ван дер Валк.

Висящите градини са наистина семпли и забавни за създаване. Всякакви растения могат да бъдат използвани, но тези с къси корени са най-подходящи (бегонии, орхидеи и дори трева или миниатюрни дръвчета са чудесна опция). Корените трябва да бъдат обхванати с топка почва и запазени с външен слой от мъх, обвързан плътно с канап. Поливането им трябва да се осъществява със спрей бутилка или чрез накисване за 10-15 минути на седмица във вода. Трябва да задържите растението над мивката, докато спре да капе и след това можете да го окачите отново.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане