GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Велосипеден рай...

Любопитно

Знаете ли, че?

Велосипеден рай

1 2

Колоезденето често е алтернатива на пътуването с кола. Автомобилът е значително по-бърз и осигурява удобство на пътниците, но също така е свързан с високи разходи за данъци, застраховка, гориво, поддръжка, пътно строителство, ремонт и допринася за замърсяването на въздуха. Градовете, които създават удобства на велосипедистите, позволява на шофьорите да избират алтернативни форми на придвижване пред колите, като намаляват зависимостта от моторните превозни средства и дават възможност за по-ефективно използване на земята.

Особено голямо е влиянието на добрата инфраструктура, пригодена за велосипедизъм, върху здравето и физическата активност. Градовете с добре разработени велосипедни маршрути имат по-голям процент любители на този начин на придвижване и спорт. Изследванията показват, че дори съвсем умерено увеличаване на физическата дейност в ежедневието може да има огромно влияние върху здравето. Придвижването с колело до работата намалява смъртността с 40%.

За щастие карането на колело в някои градове в света е най-лесното и приятно нещо! Инфраструктурата на въпросните места включва велосипедни алеи, специални велосипедни пътеки и шофьори, които са склонни да споделят пътя си с колоездачите. Ако искате велосипедът - собствен или под наем - да бъде неизменна част от вашата ваканция, ето кои градове-мечта за колоездене трябва да бъдат първи във вашия списък.

Портланд, Орегон

За възможностите за велосипедизъм в Портланд има множество добри отзиви в пресата. Градът е на върха на няколко класации за "най-добрите градове за колоездене". Почти 6% от местните изцяло се придвижват с велосипеди, макар че при разходка на две гуми из града този процент изглежда много по-голям. С подходящо оборудване за дъжд е възможно да се придвижвате с колело целогодишно в Портланд. Лекотата, с която се случва това, се дължи преди всичко на авангардната инфраструктура, която включва красиви велосипедни алеи и дори "велосипедни булеварди" (странични улици с ограничения на скоростта, които са оптимизирани за велосипедния трафик). Специализирани велосипедни пътеки като Спингуотър Коридор позволяват на гостуващите колоездачи да се возят в продължение на километри, без да се засекат с каквато и да е кола. Велосипедната култура в Портланд е процъфтяваща и широко разпространена, така че ако сте "социален" колоездач - човек, който обича да се среща и комуникира с други ентусиасти на колело - това е градът за вас.

Минеаполис, Минесота

Минеаполис не е непременно първото място, за което хората мислят, когато става дума за велосипедизъм. Студените, снежни зими не предразполагат особено към колоездачески ваканции. Въпреки това, Минеаполис скоро бе определен като "най-добрият град за колоездене в САЩ" от "Bicycle Magazine". Многобройни улици могат да се похвалят велосипедни алеи, което позволява да се возите без изобщо да ви се налага да слизате на шосето. Основните алеи са добре почистени през зимата (понякога дори преди уличните платна) след снежна буря. Снегът и пронизващият вятър трябва да се "слагат в сметката" на придвижването върху колело само от края на ноември до средата на март. През останалата част от годината много хора са изкушени от велосипедните пътеки, които обикалят градските езера и речни брегове на Минеаполис и свързват най-интересните квартали в града.

Копенхаген, Дания

Копенхаген е един от най-пригодените за велосипедисти градове в света. Повече от 30% от населението се придвижва с колело. Правителството прави усилия да подобри още повече резултатите в тази впечатляваща статистика с изграждането на велосипедни пътища, които да свържат града с отдалечените предградия и околности. Велосипедни алеи са разположени от всяка страна на копенхагенските улици, правейки съвсем просто достигането до всяка точка в града на две колела. Дори когато много от алеите са задръстени (велосипедите представляват голяма част от проблема с трафика в този скандинавски град), а велосипедните паркинги - претъпкани, Копенхаген си остава град-мечта за колоездачите.

Амстердам, Холандия

 Повече от половината от пътешествията в центъра на Амстердам са на колело. 300 км градски алеи за велосипеди изкушават много туристи да се присъединят към местните жители и да разгледат забележителностите на града с колело под наем, дори това да не е обичайният им начин за придвижване у дома. Велосипедните алеи гарантират най-бързото придвижване между две атракции. Таксите за паркиране на автомобил са високи в центъра на Амстердам и много улици са по един или друг начин извън границите на моторизирания трафик, така че колоезденето е не само "най-зеленият", но и най-удобният начин да се движиш в града. Много от павилионите, от които може да се вземе колело под наем, предлагат информация за маршрути и интензивен курс за придвижването в града с велосипед.

Куритиба, Бразилия

Куритиба, среден по големина град в Южна Бразилия, е известен като едно от най-добрите места за живеене в Южна Америка. Огромните зелени площи и перфектно организираният обществен транспорт го правят привлекателен и за туристите. С широка мрежа от велосипедни алеи, добре отделени от автомобилния трафик с бариери, Куритиба е един от най-приятелски настроените към колоездачите градове в света. Общинските власти имат амбициозен план да добавят още около 200 км допълнителни велосипедни пътеки. Много от кварталите и предградията са свързани един с друг с алеи, така че можете да усетите истинския вкус на града и неговите най-красиви забележителности, без да слизате от колелото. Местните жители използват велосипедите като средство за транспорт, а не само за забавления и отдих.

Пърт, Австралия

Пърт се намира в Западна Австралия, в срещуположната страна на континента от Сидни и Златния бряг. Този мегаполис е един от най-добрите места в страната за велосипедистите. Много от главните пътища имат велоалеи, а велопътеките вървят успоредно с градските магистрали и влакови линии. Тази инфраструктура прави велосипедът равен на колата и влака по възможности да се стигне до всяка точка на града. Високите летни температури могат да са проблем за посетителите, но тези, които са добре подготвени (с много вода и слънцезащитен крем), лесно могат да се присъединят към широките обществени кампании за увеличаване на велосипедното движение в града.

Киото, Япония

Градска Япония не е първото място, за което човек си сеща, когато мисли за велосипедизъм. Има съвсем малко място за велосипеди в претъпканите Токио и Осака. Киото обаче е различно. Туристите могат да се придвижват с лекота на велосипедите си тук. Много от местните жители избират превоза на две колела, за да избегнат прекомерния трафик или препълнените мотриси по линиите на метрото. Централно Киото, където е разположен историческия будистки храм Нанзен-джи, е порядъчно равно, така че всеки турист може да се метне на велосипед, без да се притеснява, че ще му коства усилия и пот да стигне до дестинацията, която е избрал.

Каошиунг, Тайван

Вторият по големина град в Тайван се гордее с процъфтяваща велосипедна "сцена". Тъй като градът е изключително равен, да въртиш педалите по улиците му е просто и лесно. Общинските власти правят целенасочени усилия да насърчават колоезденето, създавайки специфични пътеки за велосипедисти, забранени за моторни превозни средства и пешеходци, и дори уникален велосипеден мост. В Каошиунг има система от транзитни станции за наемане на велосипеди "C-bike", така че лесно може да се вземе колело от един от автоматизираните павилиони и да се върне в който и да е друг павилион в града.

Берлин, Германия

Всеки, който е бил в Берлин, знае, че една от основните му особености са безкрайно широките улици. Това прави придвижването с велосипед в града песен. Колоездачите имат много място тук, те не са ограничени с тесни велоалейки, което прави Берлин един от най-предпочитаните от тях градове в света. Има дори закони (и тежки глоби за неспазването им) за повишаване на безопасността на движението и отговорноста на пътя сред велосипедистите.

Монреал, Канада

Както Минеаполис, Монреал е северна дестинация с оживена велосипедна култура. С близо 400 км пътеки, някои от които преминават през туристически центрове като Стария град и централната част, инфраструктурата на града просто зове посетителите да се впуснат в обиколка, качени на колелото.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане