GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Великденските яйца - традиции и съвремие...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Великденските яйца - традиции и съвремие

Великденските яйца - традиции и съвремие

Първото яйце винаги е червено. Тази традиция се спазва във всички райони на страната и е редно това да бъде сторено от най-възрастната жена в къщата. Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император тиберий, като му казала за възкръсването на Христос. Императорът отговорил, че това е невъзможно и ако е така, кокошето яйце, което държи, трябва да стане червено. И то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен. Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.
Така се оформя традицията най-възрастната жена в семейството да взима първото червено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве. След това го заравя в нивата за плодородие или просто го запазва. След една година жената чупи яйцето и по него гадае каква ще бъде следващата година.

В България с шарените великденски яйца се борят всички седнали на празничната софра, а в Германия с тях се украсяват дърветата и кладенците. Там яйцата не се чупят. Те се превръщат в невероятни шедьоври на празничната великденска украса.

В повечето градове на страната яйцата се боядисват, а не се шарят. В региони като Ихтиманско, Ракитово, Самоковско, Чепинското корито, Етрополския балкан, Правец, Ботевград и в някои части на Североизточна България през последните години се използва восъчна техника при украсяването на яйцата. По тези места традицията повелява белите яйца да се боядисват с черен катран и след това с тампони от памук се оцветяват с пръсти. На червените яйца се правят бели шарки. Върху затопленото яйце се слага стръкче детелина или друго цвете, поставя се в стар чорап и се пуска в избрания цвят.

В района на Чепино, например, всяка година се организират конкурси за най-оригинални практики при боядисването на яйцата и най-красиво изографисано яйце. Восъчната техника се използва най-вече в страни като Хърватия, Унгария и Чехия. В някои села от пловдивска област често се използва киселина и външния вид на яйцата заприличва на дантела. Отпечатването на тревички, листенца, цветчета също е разпространено почти във всички региони на страната. В Хасково интересна практика е лепенето на люспи салатен или червен лук върху яйцето, след което се вари и боядисва.

Днес боядисването и шаренето на великденските яйца се е превърнало в изкуство. В много райони на страната са предпочитани багрила и бои, изработени на природна основа, които се смятат за екологично чисти, макар и по-трудни за употреба. Такива практики са известни във Варна, Шумен, Пловдив, Велико Търново, София, Силистра, Сандански, Ловеч. Основната причина е, че на пазара има много и разнообразни видове бои, някои с ярки оттенъци, но с много химия.

Естествено само със сокове и отвари от растения много трудно ще се получат желаните от нас ярки цветове. Затова според любителите на екологично чистите бои това може да стане с използването на потош – калиев карбонат, който се прибавя към природните оцветители. Синьото и зеленото пък се подсилват чрез железен фосфор.

Ако искате да бъдете оригинални и да използвате само цветове на растения, листа или корени, то те трябва първо да се сварят в дъждовна вода. Такава роля би изиграл разтопеният лед от хладилника или пък дестилираната вода. Би било чудесно яйцата да се измият с вода, която е наситена с оцет, за да могат по-лесно за поемат естествените цветове на багрилата. След като се сварят, се поставят в сока или охладената вода. Ако желаете цветът им да бъде по-наситен, дръжте яйцата в сока около 20-25 минути.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане