GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Веган заместители на яйца при печене...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Веган заместители на яйца при печене

Веган заместители на яйца при печене

Както знаете, веганите поддържат диета, в която не се включват животински храни, включително месо, яйца и млечни продукти, а е основно базирана на плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури. И въпреки че наистина има много и вкусни храни, на които веганите продължават да се радват и след като променят диетата си, обикновено отказването от яйцата се оказва трудна задача.

Това е защото яйцата са основна част от повечето тестени продукти – от домашни хлябове до браунита и мъфини. Те са силната връзка, която оформя структурата и дава влажност и мазнина на храната. Така че всеки път, когато в рецепта присъства яйце, то трябва да се замести с нещо, което да изпълнява същите функции. Проблемът е, че няма един продукт, който да върши всичко това в различните ситуации. А изкуствените заместители, които се продават в магазините, обикновено са пълни с вредни съставки. Но веганската диета не значи никога повече да не се насладите на прясно изпечена вкусотия – предлагаме ви два много добри заместителя на яйца.

Пюре от банан или друг плод

Най-добро за торти, мъфини, бързи хлябове.

1 яйце = ¼ чаша пюре

Бананите, а и други плодове са много добри за добавяне на влажност. Според това колко е сладък плодът, може да добави и допълнителна сладост и прекрасен аромат. Много добър избор за този заместител е и тиквата, особено за есенните сладки.

 

Семена от чиа и ленено семе

Най-добро за торти, мъфини, бързи хлябове, браунита, курабийки.

1 яйце = 1 лъжица смлени семена + 3 лъжици вода

Използвайте семената от чиа или ленено семе като заместител и ще получите в допълнение бонус в хранителните качества на продукта. Просто трябва да смелите семената (може в мелачка за кафе), да смесите с вода в отношение едно към три и да оставите в хладилника за около 15 минути. Резултатът всъщност ще бъде доста подобна на яйце текстура. А понеже лененото семе има слаб аромат на ядки, е много подходящо за пълнозърнести хлябове, мъфини и палачинки, но го използвайте внимателно при тортите. 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане