GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / ВЕИ, а не шистовият газ е донесъл големия спад на ...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

ВЕИ, а не шистовият газ е донесъл големия спад на CO2 емисиите в САЩ

ВЕИ, а не шистовият газ е донесъл големия спад на CO2 емисиите в САЩ

Много енегрийни и политически коментатори твърдят, че скокът в добива на шистов газ в САЩ е спомогнал за намаляването на емисиите на мръсните въглищни централи. Това е позволило На страната, кяото е един от най-големите замърсители в света, да намалиемисиите с 16 на сто от 2007 г. насам.

Но с помощта на цифри от Агенцията за енергийна информация (Energy Information Administration – EIA), екип на Грийнпийс в сайта „Energydesk” е изчислил, че само около 30 на сто от това намаление на емисиите се дължи на преминаването от въглища към по-малко замърсяващия газ. Новината дойде след изследване, публукувано миналата седмица в сп. Nature, което установи, че докато бумyt на шистовiq газ в световен мащаб има потенциал за za намаляване на емисиите в световен мащаб a два процента до 2050 г., той може да доведе до тяхното увеличаване с 11 на сто.

Анализът на Energydesk показва, че възобновяемите енергийни източници са отговорни за 40 на сто от спада на емисиите на САЩ. Останалите 30 на сто произтичат от подобрената енергийна ефективност.

Анализът не взема под внимание изтичането на метан в астмосферата в резултат на операциите по добив на шистов газ. За тях Energydesk казва, че допълнително намаляват приноса на шистовия газ за намаляването на емисиите.

“Предполагаемите ползи от фракинга досега винаги са били един от основните аргументи на лобито на шистовия газ, но този мит вече е разбит от убедителни нови доказателства”, посочи енергийният анализатор на Greenpeace Маури Миливирта. “Нашият анализ показва, че именно бумът на чистата енергия, а не манията за фракинг, е довела по-голямата част от намалението на въглеродните емисии на енергийния сектор на САЩ”.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане