GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Бързата храна ли причинява наднормено тегло?...

Здраве

Душа и Тяло

Бързата храна ли причинява наднормено тегло?

Бързата храна ли причинява наднормено тегло?

Въпреки че диета, която съдържа изяждането на чийзбургер и брауни, полято обилно с газирана напитка, не е препоръчителна за доброто ви здраве или за поддържането на прекрасна фигура, учени от университета Корнел са открили, че приемът на бърза храна не е свързан с индекса на телесна маса на 95% от тестваните от тях хора.

Ако искаме да видим истинските причинители и реалният източник на проблемите със затлъстяването, трябва да се обърнем към цялостната диета като начин на живот и хранене, както и дали, каква и колко е физическата активност. Да се съсредоточаваме само върху бързата храна е неефективно, вместо да помага по-скоро фокусира цялото ни внимание върху малка част от проблема, докато същината остава необсъждана.

За проучването двама колеги от Корнел са разгледали голяма група възрастни хора от Съединените Американки Щати и са открили, че консумацията на газирани напитки, бонбони и бърза храна не е свързана с индекса на телесна маса в 95% от случаите. Изключения са тези, които са на двете крайности на индекса: с хронично поднормено и наднормено тегло. Учените също не намерили разлика в консумацията при хора с нормална телесна маса и хората с наднормено тегло.

Според тези открития учените са заключили, че най-голямата част от проблеми с килограмите не идват от консумацията на газирани напитки или бърза храна – поне не самостоятелно. Това значи, че диетите и информационните кампании, които целят да намалят и предотвратят наднорменото тегло, могат да пропуснат целта си или въобще да се отклонят от идеята си, ако се съсредоточават само върху бързите храни и опитите си да откажат хората от тях.

Резултатите предполагат, че кампаниите и лекарите, които искат да помогнат на хора с наднормено тегло да влязат в здравословните норми, трябва да разгледат общите модели на консумацията на храна и физическата активност, вместо просто да се опитват да изключат бързата храна от диетите на пациентите си. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане