GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Дестинации / Българските къмпинги между "времето е спряло" и "к...

Дестинации

Еко дестинации

Българските къмпинги между "времето е спряло" и "купонът е страшен".

1 2 3

Дълги години знаехме кой къде се изнася през лятото – част от тези приятели задължително поемаха към „Смокиня“, други тръгваха към „Градина“ и „Корал“, оставаха там седмици, а трети отиваха на север и се наслаждаваха на дивото къмпингуване. През последните години обаче разговорите със същите тези хора звучат така: „Къмпинг? Да, но ако знаеш какъв къмпинг намерихме в Гърция, Румъния, Италия…“

Понеже темата все пак е за българските къмпинги и за това какво е останало от тях, продължаваме напред. Не можем обаче да пропуснем статистиката, която показва, че докато в цяла Европа броят на къмпингите расте, у нас те намаляват – застрояват ги, продават земите, превръщат ги в нещо друго или просто пустеят. Разбира се, да установиш, че времето е спряло, все едно последните 30 години не са се случили, да завариш баните, бунгалата и тоалетните в къмпинга в същия вид, в който ги помниш от детството си през 80-те, също не влиза в списъка с приятните изненади.

Да, като цяло къмпингите не са същите, каквито ги помним. Но пък хората, които си падат по спането на палатка на фона на пясъка, въобще не са намалели. Просто са се променили, защото ако преди години на палатки летуваха предимно хипарски настроени семейства, сега посетителите са малко по различни. Пак има семейства с малки деца и възрастни хипари, но те са повече за цвят. Обичайните заподозрени са сменени с млади хора, които предпочитат на спят на плажа заради купона. На най-популярните къмпинги на южното Черноморие хората ходят не заради спокойствието и тишината, а за да се видят с приятели. Може би е хубаво да си дадете сметка за това, преди да стоварите цялата покъщнина на брега и да установите, че се намирате на територията на столичен клуб.

На юг

Няколко от къмпингите тук са емблематични. Да започнем със „Смокиня“. Преди години знаехме, че се намира на 3 км. от Созопол и за никого не беше проблем да ги мине тези три километра пеша. За тези години обаче Созопол се разрасна и сега много-много не си личи къде започва къмпингът и къде свършва Созопол. Бунгалата ги знаем от едно време, сега имат по-спретнат вид, но повечето хора отдавна не разчитат на тях, а идват с каравани или опъват палатки на сянка между дърветата. Плажът е перфектен. Новото тук са дървените алеи, които те отвеждат направо към брега, дървените беседки към бара с меки шарени възглавници и развяващите се бели завеси. И разбира се – задължителните в последно време палми, боцнати в големи саксии. Между другото, извън активния сезон тук е спокойно и красиво. През юли и август обаче човек има усещането, че е попаднал в софийски клуб, където всички се познават.

Покрай дъждовния юни, се появиха съобщения, че има блокирани хора в къмпинг „Смокиня“. Проблемен се оказа пътят към къмпинг "Градина" от Созопол, който беше залят. Само след няколко дни всичко това е минало и сезонът е в разгара си. Сезон ли казах? Да се чете „купон“.

Градина

„Градина“ се намира между Черноморец и къмпинг „Златната рибка“ до Созопол. Точните километри са 30 до Бургас и 8 до Созопол. Преди години това беше обширна територия, от която стърчаха само високи дървета. Сега голяма част от пространството е застроено и дори се налага да се правят допълнителни разяснения, когато човек отива към „Градина“ - в къмпинга ли ще остане или ще спи в някой от хотелите, които поникнаха на това място.

Големият плюс на „Градина“ е плажът – широк и просторен. Заливът е затворен, морето обикновено е спокойно и това е и причината доста хора да идват тук. За общите тоалетни тук се разказват легенди, както и за това колко е разбит пътя, който води до тук. Има бунгала със самостоятелен санитарен възел и такива с общ – сигурно след някоя година те ще станат истинска екзотика и ще си заслужават специалното посещение. Баровете на брега се ползват с добра репутация и пускат целогодишно хубава музика.

Неприятната новина е друга - през последните години излязоха изследвания, че в района Созопол-Черноморец морската вода е най-силно замърсена от нашето Черноморие. Хората от Черноморец знаят за проблема и често се ядосват, че „тръбата“, която отвежда отпадните води от града, е толкова близо, защото по проект трябвало да бъде доста по-навътре в залива. „Но какво можем да направим?“, казват местните.

Златната рибка

Къмпинг "Златна рибка" се намира в южната част Царския плаж и е само на 2 км. западно от Созопол. Самото име „Царски плаж“ е красноречиво - това е един от най-хубавите плажове за деца или пък за първи стъпки за учене на сърф.

В момента „Златна рибка“ предлага на гостите си места за къмпиране на 150 каравани. Истината е, че сега къмпингът се простира почти на 1/3 от предишната си площ, която набързо беше застроена с високи хотели. Инфраструктурата на къмпинга е прилична и единственото потискащо нещо тук е гледката на луксозните ваканционни комплекси, които стърчат наоколо. Тази година още през май месец имаше хора, които бяха разпънали палатки на любимите си места в „Златната рибка“.

Корал

За запазването на къмпинг „Корал“ беше една от последните битки по нашето Черноморие. Събираха се подписи, правеха се протести при това не само от еко активисти и зелени млади хора, а от всички, които искаха да остане поне един къмпинг незастроен. Защото „Корал“ има славата на едно от последните диви места – при това съвсем буквално. Тук няма бетонни алеи, колите се промъкват по криви черни пътища до местата за къмпингуване, а палатки се опъват кой където намери. Липсват куп рекламни транспаранти, бариери и много заведения. Истината е, че не се знае колко време ще продължава това, защото се появиха инвеститори с апетити към хубавия плаж.

Иначе „Корал“ има всичко необходимо за добро прекарване – хубава плажна ивица, едно-две заведения на брега, без силна музика, сянка под дърветата. Хората тук не идват сами – обикновено се събират цели компании, които пренасят купона от големия град директно на плажа. И още нещо – комарите тук са жестоки и наистина кръвожадни. Морето е чисто и пълно с щипалки. Но който търси чиста природа, обикновено може да преживее това.

Силистар

Къмпинг „Силистар“ е специално място – наистина диво, в най-добрия смисъл на тази дума. Намира се между Синеморец и Резово, наблизо е границата с Турция. Къмпингът е разположен в гориста местност, където Странджа се среща с Черно море. Силистар е защитена територия от 1992 г., част е от природен парк "Странджа", а това обяснява защо мястото е подходящо не само за плаж, но има за хубави обиколки. Има възможности за езда, за разходки в Странджа и за гмуркане в залива. Палатките се разпъват директно сред дърветата, вечерта нахлуват звуците от гората и тук наистина кипи от живот – змии, птици и зайци. Обикновено дори в разгара на сезона, не е препълнено. Само до преди 2-3 години имаше проблем с „пропусквателния режим“ до плажа – точно преди пясъчната ивица има бариера и охраната отказваше да пусне всеки, който не е от къмпинга. Силно се надявам това да се е променило.

Иначе цените за сезон 2014 са 6 лв. на ден на човек с палатка или със собствена каравана, а 8 лв. на ден излиза за онези, които ще наемат каравана или бунгало. 600 лв. струва престоя на каравана или кемпер за целия сезон. Има течаща питейна вода, общи бани и тоалетни с топла вода. Токът обаче е на генератор.

На север

Добре дошли в страната на безкрайните пясъчни плажове! Тук ключовите имена са две - къмпинг „Добруджа“ и къмпинг „Космос“.

„Добруджа“ се намира на 3 км. югоизточно от град Шабла. Близо до него са защитената местност Шабленска Тузла и природният резерват Шабленско езеро. Представете си безкраен пуст плаж, където най-високата постройка в района е Шабленският фар. Има място за палатки, директно на плажа, но хората, които се възползват от тази екстра, не са много. Друг плюс е лечебната кал на Шабленската тузла, която местните, пък и туристите, не пропускат да използват по предназначение.

Къмпинг „Космос“ е като място на друга планета. Крави, които пасат край морето, рибарско пристанище и куп птици. Къмпингът се намира в най-северната част на българското Черноморие на около 4 км от Дуранкулак и на около десетина километра от границата с Румъния. „Космос“ май никога не е бил много популярен сред българите, но тук редовно са идвали поляци и чехи. Не очаквайте нещо кой знае какво от „Космос“ освен слънце и море – магазините и кръчмите са малко, в Дуранкулак не може да се надявате на някакъв нощен живот. Но има интересни места за обикаляне - зад южния плаж е е Дуранкулашкото езеро - крайбрежно езеро-лиман, където могат да се слушат птиците на воля и да се правят снимки. Единственият минус – трябва да свикнете с миризмата на гниещи водорасли в района. Неприятно е, но не е болка за умиране. И да, времето тук е спряло. В най-хубавия смисъл.


Още теми от Дестинации

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане