GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Земеделски производители / Буренът асклепиас може да почиства петролни разлив...

Бизнес

Земеделски производители

Земеделски производители

Буренът асклепиас може да почиства петролни разливи

Буренът асклепиас може да почиства петролни разливи

Поради кухата форма на влакната, с което това растение е уникално в природата, и тяхната естествена хидрофобност, влканата отблъскват водата, като същевременно абсорбират до четири пъти повече петрол, отколкото същото количество полипропиленови материали – такива, каквито в момента се използват за почистване на разливи.

Тази кухост и лекота на влакната е нещото, което позволява на семената на асклепиаса да полетят с вятъра и да се разпространяват надлъж и нашир. Според шефа на фирмата Франсоа Симар, влакната имат естествено покритие от восък, а хидрофобните им свойства им помагат да останат сухи и леки, за да е носят надалеч чрез ветровете.

За създаването на продукта влакната се отстраняват механично от шушулките и семената, полагат се върху полипропиленови тръби, оформят се „комплекти“, след което се поставят върху омазнената повърхност. Компанията твърди, че в този процес няма никакви химикали. Когато влакната са необработени, те имат перфектни абсорбиращи свойства. Според изследванията на компанията, 155 грама влакна от асклепиас могат да абсорбират общо 7 литра петрол със скорост от 0,23 литра в минута. Това е два пъти по-бързо, колкото темпото на конкурентните продукти, изработени от полипропилен.

Петролът се абсорбира както вътре в кухите влакна, така и между тях. „Има естествена тенденция петролът да отива там сам“, казва Симар. „Можете да оставите панела върху водата и петролът сам намира своя път във влакната – а предпочита да се хване за асклепиаса, вместо да остане във водата.“

Всеки комплект може да поеме 200 литра петрол. Всеки комплект се отстранява от повърхността на водата, когато бъде наситен. В момента компанията доставя комплекти за „Паркове Канада“ в сътрудничество с Агенцията за екологично стопанисване.

За да може компанията да се сдобива с доастатъчно влакна, тя работи с Министерството на земеделието на Канада, в резултат на което е създадена кооперация от 20 земеделски производители в провинция Квебек, които ще отглеждат асклепиас върху 325 хектара земя. Още 35 земеделски производители са в списъка на чакащите да се включат. Растението е непретенциозно към райони и условия и и се отглежда без торове или напояване. Освен това е доста ефективен като култура: според Симар, всеки хектар произвежда достатъчно асклепиас за производство на 125 комплекта, което се равнява на 25 000 литра петрол.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане