GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / Битката срещу хранителните алергии...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

Битката срещу хранителните алергии

Битката срещу хранителните алергии

Хранителните алергии са силни реакции на имунната система към хранителен протеин, който предизвиква в тялото алергична реакция. Симптомите включват обриви, сърбеж, подуване, повръщане, диария и гадене. В някои случаи може да бъде животозастрашаващо, поради предизвикване на проблеми с дишането или рязък спад на кръвното налягане.

Съветът към родителите е да предотвратят появата на хранителни алергии чрез захранване с алергизиращи храни на децата във възрастта от 4 до 6 месеца. След като се захранят веднъж, също е важно периодично да се повтарят, за да се изгради и задържи ниво на толерантност. Ново проучване показва, че дори в това време да има лоша реакция на детето към храната, по-късно много рядко се срещат алергии към тези храни.  

Друго проучване показва, че захранването на фъстъци от рано намалява рисковете от хранителна алергия с около 80%. Децата, които са застрашени от алергия към фъстъци, е добре да бъдат консултирани първо от лекар. За тях се препоръчва възраст на захранване между 4 и 11 месеца.

Документирано е, че избягването на алергизиращи храни не води до избягване на алергията по-късно в живота. Всъщност е обратното – колкото по-рано се въведат храните, толкова е по-голям шансът да се избегнат алергии.

Досега учените съветваха, че е добре да се изчака до навършване на 1 година, преди да се въвеждат алергизиращите храни (между 12 и 36 месеца). Като резултат много жени избягват тези храни и по време на бременността си, и докато кърмят, за да не предизвикат алергии. Новите открития обаче насочват към обратното.

Препоръчва се още да се въвеждат храни според възрастта, за да се избегне задавяне; новите храни да се въвеждат не по-често от през 3 до 5 дни; да се започне със зърнени култури, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци; потенциалните алергени да се въвеждат в малки количества и да се въвеждат у дома. 

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане