Вкусно

Билки

Женшен

Билки

Женшен

Китайците почитат женшена като чудотворно средство от хилядолетия. Женшенът е популярен със специфичните си тонизиращи способности – той не само подобрява физическия тонус, но и укрепва умствената дейност.

Билките - лек или отрова

Билки

Билките - лек или отрова

Някои билки имат буквално чудотворно влияние върху здравето ни. А с някои трябва много да се внимава! Някои билки са отровни, ако са пресни, все още неизсушени. Вижте защо самолечението не е добра препоръка, независимо дали става дума за билки.

За всяка болка – билка

Билки

За всяка болка – билка

Голяма част от билките са използвани и като подправки още от векове. С уханието си те не само обогатяват вкуса и аромата на ястията, но и ни доставят важни витамини, хлорофил и минерални соли.

Арония

Билки

Арония

Аронията е храст, чиито дребни плодчета използваме за лечение и наслада. Съдържанието на витамини, биофлавоноиди и микроелементи е толкова високо, че я превръщат в един от най-лечебните и най-мощните антиоксиданти в природата.

Българска казанлъшка роза

Билки

Българска казанлъшка роза

Традиционната за България маслодайна роза оглавява класацията с безспорното си влияние върху здравето и красотата на човека сред българските билки.

Невен

Билки

Невен

Невенът е една от билките с най-широк диапазон на приложение – от вирусни до стомашни и чернодробни заболявания.

Мурсалски чай

Билки

Мурсалски чай

Родопчани отдавна са известни с дълголетието и мурсалския чай. Тази специфична билка има детоксикиращо, противоанемично, противовъзпалително, укрепващо и тонизиращо действие.

Оман

Билки

Оман

Черният оман, или наричан още зарасличе, има мощно заздравяващо действие върху рани, счупвания, изкълчвания, малки фрактури, разтягания, разширени вени и конюнктивит.

Коприва

Билки

Коприва

Копривата у нас е разпространена и като храна и като билка. Като билка се използва цялото растение, заедно с корените му. Не е тайна, че копривата има силно пречистващо и тонизиращо действие.

Живовляк

Билки

Живовляк

Най-разпространената употреба на живовляка е при разраняване – в нашата страна билката расте навсякъде.

Лавандула

Билки

Лавандула

Приложението на лавандуловото етерично масло е изключително мащабно. То има силно действие срещу нервното напрежение, болката, крайно антисептично срещу гъбички, стрептококи и всякакви вируси.

Здравец

Билки

Здравец

Здравецът е изключително популярно у нас растение, а лечебните му свойства са доста силни. За целта се използват листата и корените му, имащи мощно противовъзпалително, запичащо и успокояващо действие.