GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Без цензура / Билките – малките деца на природата...

Ексклузивно

Без цензура

Без цензура

Билките – малките деца на природата

Билките – малките деца на природата

Глътнала съм микрофона по рождение. Не, не говоря за устройството от чисто техническата му страна. А за начина, по който звучи гласа ми. Плътен, силен и постоянно използван. Затова и в недалечното минало бях хористка в „Бодра смяна“. Просто вкъщи не успяха да издържат концертите пред огледалото и след месеци пускане на връзки, най-накрая стигнах до прослушване.
Не ме мъчи носталгия, никак даже. Само ви въвеждам в историята на постоянните си гърлоболи, които непременно приключват с антибиотик. Кашлицата и падналият глас са само бонус към гърлото ми, което по време на болест прилича повече на кървавочервена пещера. Може и на маймунски задник, беше ме срам да го спомена.

Всеки средностатистически човек, който поне няколко пъти в живота си се е срещал с подобно лечение, е наясно, че колкото и да помагат, лекарствата двойно повече вредят. Със сигурност нарушават не само чревната флора, но и обезателно удрят имунитета. В един момент организмът така привиква към тях, че бактериите и вирусите стават устойчиви и само се забавляват, докато вие се мъчите.
В едно от поредните приключения в съботния следобед пред кабинета на лекаря се оказа, че жената, която седи до мен, има доста добри познания върху билковия свят. След години борба със здравословни проблеми и килограми изпити хапчета, тя решила да изучи нещата в дълбочина и сама да се заеме с оздравяването си. Подобрението не дошло мигновено, даже в началото имало влошаване на симптомите. Но с постоянство нещата станали далеч по-добре. Сега идвала само на контролни прегледи, за да е сигурна, че нещата вървят напред.
Прегледът премина по предварителната схема – „Нещата не са добре, вземете антибиотик“. И докато вървях към аптеката, реших, че мога да пробвам и с билки – ако не помогнат, поне няма да навредят.
Точно това прави употребата на всякакви лечебни треви особено опасна. Те не само вредят, те вредят много, но тихо, без симптоми, и затова често проблемът може да се разкрие след месеци или дори години. Златните правила при употребата на билките са няколко. Не използвайте чужди билки – те са строго индивидуални и това, че помагат на приятелката ви, не означава, че на вас няма да навредят. Задължително се консултирайте със специалист. Билковите аптекари обикновено са доста наясно с плюсовете и минусите на това, което предлагат. И не но последно място – брането от случайни места, за да спестите някой и друг лев, не е особено добра идея. Някои полета се пръскат с отрови против вредители и няма как да знаете дали със здравословното чайче не приемате и нещо в добавка.
Силно замърсената среда, особено около натоварени пътни артерии, е най-неподходящото място за бране на липа, например. Със сигурност сте виждали жени, които в дамските си чанти мощно тъпчат откъснатите липови цветове.
Билките са като малките деца – може и да ви се струва, че те нищо не разбират, но трябва да се отнасяте с уважение и внимание към тях. И в този случай важи правилото за дозата и отровата.
Един от първите източници за практиките на билколечение в българската държава е „Шестоднев“ на Йоан Екзарх, в който се описва лечението на плеврит с върба, кукуряк   и топола. Богомилите също са били известни с народното си лечение. Макар и в малки количества, билките съдържат лекарствено-активни вещества, които благотворно влияят на човешкия организъм. Наред с тях съдържат и придружаващи вещества, които могат да подсилят ефекта на дадено лечебно вещество или да окажат вредно влияние. Много билки все още не са изследвани и взаимодействието от съдържащите се в тях вещества не е известно. След сериозни съвременни изследвания обаче са доказани лечебните свойства на много билки, използвани от древността.

Активните вещества се съдържат в най-голяма степен в листата и цветовете на растенията. В най-голяма степен, активните вещества в билките са алкалоидите - органични вещества с основен характер, съдържащи азот. Съдържат се основно в цветните растения.

Другите активни вещества с широко разпространение сред билките са гликозидите. Гликозиди и алкалоиди се съдържат в 2/3 от използваните от човечеството лечебни треви.

И без да имам необходимата тапия, вече знам, че е по-добре да изпия чаша чай от шипки, за да получа достатъчно витамин С. А за гърлото лекът е повече слушане и по-малко говорене.

ВАЖНО:

Както във всяка друга наука билкарството също има своите принципи, които трябва да бъдат следвани старателно. А именно:

  1. Когато са необходими само листата на растението, да не се късат неговите плодове и цветове, за да не се наранява излишно и да не губи способностите си за размножаване.
  1. Да не се обират всички билки от един вид на дадена територия, а да се пазят екземпляри за по-нататъшно размножаване.
  2. Да се проучат внимателно билките по описанията и илюстрациите в специализираната литература, особено когато билките имат лекарствено безполезни или отровни двойници.
  3. Билките се берат само в сухо време, когато по тях няма дори роса и се сушат на сянка и в проветриви помещения.
  4. Използването на билките трябва да е само по предписание на специалист фитотерапевт.

 


Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане