GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Бижута превръщат човешките движения в електричеств...

Любопитно

Еко тенденции

Бижута превръщат човешките движения в електричество

Бижута превръщат човешките движения в електричество

Дизайнерката Наоми Кижнер си представя бъдеще, в което нашите тела ще станат живи батерии. Разработени в отговор на световната енергийна криза, нейните бижута превръщат спонтанните физически движения на носещия ги в електричество. Единствената уловка е, че бижутата трябва да бъдат вкарани под повърхността на кожата.

"Има много разработки на възобновяеми енергийни ресурси, но човешкото тяло е природен ресурс на енергия, която постоянно се подновява, докато сме живи" - казва дизайнерката. "Исках да проуча пост-хуманистичния подход, който вижда тялото като ресурс."

Бижутата на Кижнер не са за страхливци. Нейният "Кръвен мост" разполага с шипове на всеки край за вкарване във вените на предмишницата. Постоянният приток на кръв завърта колелата на автомобила, генерирайки достатъчно кинетична енергия, за да произведе електричество. "Мигач" се поставя на носа между очите, превръща всеко примигване в електрически импулс. Едно от бижутата ѝ дори черпи енергия от нервите на гръбначния мозък.

Садистичната природа на бижутата има за цел да накара хората да се замислят. "Искам хората да се замислят над възможността това да е тяхното бъдеще и да обсъдим какво можем да направим повече днес, за да не бъдем принудени да ги носим утре. Бижутата ми са създадени, с цел да предизвикат дискусия" - казва Кижнер.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане