GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Безопасното филтриране на водата ...

Здраве

Интересно

Интересно

Безопасното филтриране на водата

Безопасното филтриране на водата

Най-популярните методи за пречистване на вода са:

Филтър с активен въглен

Тези филтри механично или биомагнетично (йонно) пречистват водата, премахвайки лошия вкус и мирис, който идва от бактерии, паразити, вируси, хлор, органични химикали и по-тежките метали (олово, живак и др.), но не премахват напълно по-леките и малки елементи.
Тези филтри премахват частици и организми с размер над 0,4 микрона, колкото позволява самият филтър. Има съмнения обаче, че задържаните бактерии могат да се окажат отново в пречистената вода или да се размножават в самия филтър, особено ако се прави опит да бъде пречистена топла вода. За да помогне и за убиването на вредните бактерии, някои производители добавят към филтъра сребро, но засега все още не е доказано, че това е толкова ефективно, колкото се твърди.
В заключение, филтрите с активен въглен са сравнително добър вариант за пречистване на вода, но трябва да се сменят редовно, да имат добавено сребро към филтъра и да не се използват за пречистване на топла вода.


Филтър с твърд водороден блок

При тези филтри не стои въпросът с допълнителното замърсяване или задържане на микроорганизми, защото в блока няма кислород и бактериите просто не могат да съществуват. Изследвания показват, че тези филтри задържат повече химикали, органични замърсители, радон и азбест от филтрите с активен въглен. Важен фактор и при тези филтри е микрон рейтингът им, като за най-добри се смятат филтрите, при които този показател е не по-голям от 1 микрон.


Пречистване чрез обратна осмоза

В световен мащаб това се смята за една от най-добрите пречистващи системи, които се монтират директно на чешмата или на входа на тръбите в къщата. Системата работи, като водата преминава под напрежение през специални мембрани с микропорести дупки с размера на водна молекула, които позволяват на водните молекули да преминават, но задържат всички други неорганични и органични материали. Тези филтри пречистват елементи с размер 0,009 микрона, тоест в пъти по-добре от всичките изброени до момента. Системите за обратна осмоза обикновено имат няколко различни филтриращи механизми, които премахват от водата почти всичко, дори ценните минерали.

В заключение, тази система е много добра за пречистване на водата, особено ако с нея бъде оборудвана цялата къща и филтрира водата, с която се къпеш, миеш, готвиш и така нататък, но поради намаленото съдържание на минерали би било по-добре да не се разчита само на нея за питейни нужди.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане