GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / Безопасна ли е консумацията на какъвто и е да е ал...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

Безопасна ли е консумацията на какъвто и е да е алкохол през бремеността

Безопасна ли е консумацията на какъвто и е да е алкохол през бремеността

Проучването показва, че най-мъдрият избор за бременни жени е да се въздържат от консумация на алкохол напълно, твърди д-р Джанет Уилиамс, професор по педиатрия в Тексаския университет и съавтор на новото проучване. Според него няма безопстно тримесечие, в което да се пие, а всички видове алкохол, включително вино, бира и ликьор, носят еднакви рискове. Учените твърдят, че консумацията на алкохол от майката е водещата предотвратима причина за родилни дефекти и проблеми при интелектуалното развитие при деца. Състоянията, до които води, обикновено продължават цял живот и включват структурни и фукнционални проблеми с мозъка, сърцето, костите и гръбначния стълб, бъбреците, зрението и слуха. Консумацията на алкохол по време на бременност също се свързва с проблеми при концентрацията, хиперактивност и проблеми с ученето, ориентацията, паметта и обработката на информация.

Проучването показва, че дори умерени количества алкохол могат да доведат до нежеланите резултати, защото нервната система и мозъците на бебетата са изключително уязвими към тератогени, един от които е алкохолът.

Скоро анкета открива, че една на десет жени в САЩ консумира алкохол по време на бремеността си, а 3% от тях си признават, че дори не е умерено – пият по повече от 4 алкохолни питиета на денонощие. Естествено, някои жени пият алкохол по време на бременността си, защото още не знаят че са бременни. Кристина Чеймбърс, професор по педиатрия от Университета на Сан Диего казва, че жените, които са в детеродни години трябва да внимават как смесват алкохола и възможността за забременяване. А ако се планира бременност и се правят активни опити към това, алкохолът трябва да бъде спрян за всеки случай от началото на опитите. 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане