GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Безглутеновите храни – без полза за здравето...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Безглутеновите храни – без полза за здравето

Безглутеновите храни – без полза за здравето

Днес, в търсене на чудотворна диета, много хора започват да се хранят така, че умишлено да избягват глутена, без обаче да са наясно с ползите и рисковете за здравето им от този режим на хранене. Оказва се обаче, че тази система е подходяща за хора, които имат непоносимост към глутен, но сама по себе си не носи ползи за здравето.

Изследователи от George Institute for Global Hearth в Австралия са анализирали продукти без глутен, продавани в австралийската търговска мрежа, с цел да сравнят тяхното богатство на хранителни вещества, витамини и фибри с това в продуктите, съдържащи глутен. Резултатите от това проучване сочат, че тестените изделия с глутен (паста) съдържат 52% повече протеини, отколкото техните безглутенови алтернативи, а пък безглутеновият хляб – 32% по-малко. Той освен това не съдържа повече фибри от хляба, направен с пшенично брашно. Учените не открили никаква значителна разлика в количествата на захари и наситени мазнини в безглутеновите храни спрямо глутеновите.

Цьолиакия

Цьолиакията, както се нарича непоносимостта към глутен, е автоимунно заболяване с генетичен произход, предизвикващо постоянна нетолерантност към една или повече протеинови фракции (думата „глутен“ означава протеинова фракция от пшеница, ръж, ечемик, овес или техни кръстоски и производни). Тази патология засяга един от всеки 100 души в Европа. Глутенът е протеин, съдържан в зърнените култури (пшеница, ечемик, ръж), но той освен това се използва като отделна добавка в храни като деликатесни меса и сосове. Така се оказват значително опасни различните готови ястия, тестени изделия, сладкиши, хляб – но за страдащите от цьолиакия хора.

Тъй като рафинираните безглутенови храни са с ниско съдържание на важни витамини и минерали, трябва да се мисли за постигането на хранителен баланс и да се компенсира недостигът на ценни вещества с добавки от витамини и минерали, както го правят хората с цьолиакия.

„Приказните етикети на безглутеновите храни хвалят ползите им за здравето, но това са просто маркетингови трикове без никакви хранителни аргументи", твърди Джейсън Ву, изследовател от George Institute for Global Hearth. "За да се храним по-добре, е достатъчно да купуваме пресни продукти, био пълнозърнести храни и да избягваме консумацията на полуфабрикати и фабрикати", казва в заключение изследователят.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане