GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Безвредно боядисване на великденски яйца...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Безвредно боядисване на великденски яйца

Безвредно боядисване на великденски яйца

През април яйцата и козунаците се превръщат в сериозна мания. Тъй като в градски условия е трудно да се снабдим с истински селски яйца, снесени от преливащи от щастие кокошки, решихме да ви дадем няколко идеи за безвредно боядисване на домашни яйца.

1. Боядисване

Червена боя (червено цвекло; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода)     

Настържете цвеклото, залейте с врящата вода. Прибавете оцета и солта и бъркайте, докато се разтвори. Колкото повече цвекло сложите, толкова по-наситен цвят ще получите.

Жълта боя (3 с.л. куркума; 1 ч.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода)

Залейте куркумата с врялата вода и я разтворете. Добавете солта и оцета и боята е готова.

Кафява боя (Сухите люспи от 5 глави лук; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 500 мл вода)

Тази рецепта позволява да боядисате яйцата, докато се варят. Просто сложете всички съставки в тенджера, заедно с яйцата. Колкото повече врят, толкова по-наситен цвят ще получите.

Зелена боя (1кг спанак или 2 връзки магданоз; 1 л вода)

Варите до оцветяване на сместа в зелено. След това махнете от котлона, отцедете зеленината и потопете предварително сварените яйца. Цветът можете да постигнете с много от зелените пролетни растения - лапад, коприва и др.

Синя боя (500 г замразени боровинки; 1 с.л. оцет; 2 чаши вода; листа от червено зеле)

Намачквате замразените боровинки, нарязвате зелето на едри парчета. Варете 15 мин. отстранете от огъня и синята ви боя е готова.

2. Декорация

Флорални елементи

Листенце от растение или цвете се притиска върху яйцето, като се увива плътно в тънък плат, след което се потапя в боя. Участъкът под растението остава неоцветен. Използвайте здравец, детелина, теменужка, иглика, магданоз.

Шарени яйца

Към вече разтворените бои за яйца се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и на тези места то остава небоядисано. Ако яйцето се потопи последователно в няколко цвята, то става наистина ефектно и пъстро. След като яйцата се изцедят, се полират с памук с олио.

Изписване с восък

Ако по свареното и подсушено яйце се нарисуват орнаменти с восък,  при потапяне в боя, тези участъци остават неоцветени.

Ориз
Оваляйте мокрите яйца в ориз, завийте ги плътно в марля и ги пуснете да се варят с лукови люспи. Така ще получите кафяви яйца на бели точици.

С памук

Върху голямо парче памук капнете от всички цветове на разтворената боя. Завийте яйцето стегнато в памука, а върху него увийте домакинско фолио. Изчакайте 5-10 минути - колкото по-дълго стои, толкова по-ярки и наситени ще станат цветовете. Развийте памука, подсушете и полирайте.

Мраморни яйца

За да постигнете красив мраморен ефект, използвайте следния начин за боядисване на великденските яйца. Обвийте всяко яйце в люспа от червен кромид лук, като използвате само най-горните люспи. Завържете стегнато в парче дамски чорапогащник. Подготвените яйца варете 10 мин., извадете от водата. Махнете чорапогащника, след като изстинат. Потопете яйцата в разтворена боя за яйца за около 5 мин. Полирайте изстиналите яйца.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане