GoBIO - Lifestyle magazine

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Амарант

Амарант

 

Той е много полезен, въпреки че вкусът му едва ли ще ви впечатли. Амарант е едногодишно растение, от което съществуват много видове и сортове. В различните части на света се използва по различен начин – като зърнена култура, листен зеленчук или декоративно растение. Най-полезен е като зърнена култура. Цветовете на зърната варират от бяло до оранжево. В България са известни около 60 вида амарант.
Какво съдържа амарантът
Амарантът има изключителни хранителни качества - съдържа всички незаменими аминокесилини, като количеството на лизин е три пъти по-голямо от другите зърнени култури. Богат е на витамин Е - мощен антиоксидант, както и на минералите желязо, калций, фосфор и магнезий. Съдържа голямо количество фибри. За разлика от повечето зърнени култури, в амаранта няма глутен. Това означава, че е идеален за хора, страдащи от глутенова ентеропатия.
Амарантът е богат на сяросъдържащи аминокиселини, които са важни за правилното функциониране на черния дроб, а също така и за нормалното развитие на новородените. Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт. Има благоприятен ефект при бременни, активно спортуващи и работещи при тежки условия на труд.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане