GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / "Веган" обувки...

Любопитно

Еко тенденции

"Веган" обувки

1 2

Родената в Южна Калифорния Ребека Минк посвещава целия си живот на мисията да защитава планетата и да подкрепя каузи, свързани с хуманистичното третиране на животните. Преди няколко години тя е буквално разкъсана между страстта си към висшата мода, която обича и стремежа да спаси животните и планетата, която обожава. Ефектните, зашеметяващо красиви "веган" обувки, които Ребека създава, напълно доказват убеждението й, че еко алтернативите може и да заменят традиционните кожени обувки.

През 2000 година Ребека Минк е успешен стилист на звезди, който винаги има грижа за животните и околната среда. Тя с лекота облича своите клиенти от глава до пети в дрехи без животински кожи и други животински продукти, използвани за направата им, но не може да намери красиви, освободени от токсини, екологично съобразени обувки висша мода. В желанието си да създаде подобна линия, тя решава да посети родината на най-добрите обувки - Италия. Идеята й е да се опита да промени индустрията и да покаже на света, че нещата могат да се правят и по друг начин, създавайки модна марка за "веган" обувки "Ребека Минк".

16 производители на висококачествени обувки категорично отхвърлят възможността да спазят изискванията на Ребека Минк, докато тя попада на Марко Джамбази, 4-то поколение обущар и дизайнер, чиято семейна фабрика прави обувки за някои от най-известните марки в света. Креативното предизвикателство го заинтригува и, съобразявайки се със стриктните спецификации на Ребека, той успява да произведе линията обувки, които тя си представя. През 2004-та първата колекция от елегантни, удобни и секси "веган" обувки (и това не е оксиморон!) била създадена. Ребека завършва картината, допълвайки чифтовете с цветни кутии за обувки и чанти за многократна употреба, изработени от рециклирана хартия.

Ребека Минк категорично не желае да механизира процеса на създаването на красивите обувки - всеки детайл е изработен на ръка, моделите са произведени в супер лимитирана бройка, често - абсолютно персонално за съответния клиент. Резултатът е супер стилни обувки висша мода, създадени без употреба на каквито и да е животински материали. Красивите обувки с имена като "Газела", "Леопард", "Пеперуда", "Стрида" и "Лъв" са направени изцяло от устойчиви материали като дърво, каучук, корк, деним, лен и органично произведени платове. Машинно тествани за издръжливост, обувките на Ребека Минк дори могат да надживеят своите конвенционални кожени аналози.

Отказът на Ребека да направи компромис със стила и качеството в крайна сметка води до иновации и изнамиране на добри алтернативи дори на традиционно използваните продукти от животински произход в цялата индустрия. Тя подпомага създаването на лепило, базирано на каучук, което успешно заменя и се оказва по-дълготрайно от базираните на животински продукти лепила, използвани в продължение на няколко поколения. Друга иновация е висококачествената органична подплата от екологична материя, която диша, предпазвайки обувките от разтягане и изкривяване на стъпалата. Някои от най-големите обувни фабрики сега успешно използват новите изобретения, следвайки стъпките на Ребека.

Наричана на шега "Гранола Бланик" от Vissionaire Magazine, Ребека Минк е перфектното решение за звезди с подчертан интерес към екологията и активност в предпазването на животните от жестоко отношение като Памела Андерсън, Синди Крауфорд и Дарил Хана.

"Обичам своите високи токчета от Ребека Минк толкова много, че ги нося дори в леглото.... и нищо друго върху себе си", казва закачливо Памела.

Цитирайки приказката за Пепеляшка, която именно обувките превръщат от чистачка принцеса, Ребека Мик подчертава: "Една обувка може да промени живота". Целта на дизайнерката е да предложи повече възможности на всеки, който иска да направи различен избор. Тя е категорична, че "никога не се е предполагало, че модата трябва да бъде жестока" и винаги се ръководи от мотото: "Трябва да има веган опция, която да ти вземе ума." Сладкото й кученце Монки, по думите на самата Ребека, е нейна голяма опора и вдъхновение в създаването на новите дизайни.

"Когато започнах, хората дори не знаеха какво е "веган". Те често ме питаха: но как мога да ям обувка? Сега вече са по-информирани. Модата може да върви в една единствена посока - към по-голяма екологична отговорност и устойчивост", казва тя. Привлекателната и пълна с живот Ребека е от най-новата "порода" млади дизайнери, които са начело на модната индустрия в една ера на отговорност към околната среда, в чието име няма нужда да бъдат жертвани креативността и стила. Ребека проектира обувките за следващото поколение, знаейки, че блясъкът и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане